Het graf van Lepejou

Eerste deel van een brief aan J.B. te Z. van 15 mei 1997.

Tegen tienen, op de plee, bladerend in LinCherie lees ik: Enjoy your Fantasie, even tijd voor jezelf, een ultiem belevingsmoment, heerlijk ontspannen, relaxed en elegant tegelijk, soepele materialen die weldadig en luxueus aanvoelen. Een tekst die wonderwel past bij het moment. Dan opeens zie ik het hoofd van Lepejou en daaronder de schone gestalte van Apollo.

Want was het niet in de dagen der paardebloemen van het jaar 1681 dat een troep onaangepasten het Landschap binnentrok, halsafsnijdingen broeiend in hun hoofden? En was onder hen, naast Jelys Claesen van Thyl, die zou hangen aan de gerechtsgalg, Boele Witrok en Albert Lyrendraaier niet Reinder Bucksen Frerick  synde een vrouw in mannenkleding? (Hier mag niet onvermeld blijven dat ook Hendrick Luinenborger, zijn zoon Grote Jan en hunne hoeren Griete en Hester zich bij de groep hadden aangesloten. Hendrick, een van onze Colonie- voorouders, godsammejee, de Heere zij geprezen)*.

Maar nee, het was nog anders. Want van Albert Lyrendraaier schoten mijn gedachten naar de accordeonspeler waarover ik kortgeleden las. Hij verliet rond 1900 met zijn zoon de heldere hardheid van Sicilië om neer te zijgen in de klamme dekens van New Orleans, waar hij op een van drank vertuimelde avond een man ontmoette  zo zwart als een paardehoef, met een ooglapje tot aan zijn kaaklijn, waaronder een kant van zijn gezicht een rigide en nietszeggende uitdrukking kreeg. Ze noemden hem Pollo. Wat? Kip? dacht de accordeonspeler, maar het bleek dat het schepsel Apollo heette, een duivelse grap van deze of gene. En de zwarte zong: Schoten lossen niets op, nee, nee, nee, en ragde daarbij op een golvend bord, terwijl een zwarte vrouw haar natte dweil aan zijn oor zette en zei: Kom. Kom. Kom kolen delven. *

Dit ging te ver. Ik raakte aan de kook, borrelde over. Ik moest de plee verlaten en die doek moest van mijn hoofd.

* Vonnis Etstoel 1681
*Citaten en parafrasen E. Annie Proulx, ‘Accordeonmisdaden’ , p. 42-43
Dit artikel is geplaatst in Geen categorie. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.