Booijs/Booijen in de Colonie

SL371673-1

Dit zijn mijn overgrootouders Arend Booij (1868-1936) en Aaltje Booij (1872-1944) en hun dochter Geesje, gefotografeerd omstreeks 1915. Rond 1900 wonen ze op een binnenvaartschip, maar hebben hun domicilie in de Colonie Hoogeveen. In Mijn Pannekoekkwartieren hebben ze de nr’s 12 en 13 (in het hoofdmenu onder Voorouders).

Wanneer de eerste woningen zijn gebouwd in het gebied waar de Colonie zal ontstaan, vestigt zich vanuit Friesland een Booye met zijn gezin als verlaatsman in deze buurt. Rond 1640 behoren ze tot de vroegste Coloniers. Ze beheren dan het eerste van de twaalf sluisjes of verlaten die water- en turfafvoer richting de Suyder Zee mogelijk maken.

Toen in 1985 het boek Waterland van Graham Swift verscheen, waarin de hoofdpersoon, historicus en zoon van een sluiswachter in de Fens, in het oosten van Engeland, vertelt over zijn voorouders, de geschiedenis van hun woongebied – waar in de eerste helft van de zeventiende eeuw Hollanders de boel kwamen droogleggen – en over van alles meer, associeerde ik dat natuurlijk direct met de Colonie die in de loop van de zeventiende eeuw ontstond op 5000 morgen (hectare) veen. En vooral met juist genoemde Boye Leeuwes (Booij, Boije of Boeye Lieuwes, Lebers of Lebes, allerlei spelling komt voor) en Griet Jurcks (Grietien Jorcks of Joriks, qua spelling idem, Pannekoekkwartieren 2496 en 2497). Boye vertrok omstreeks 1650 naar het nabijgelegen stadje M., maar twee van zijn zonen komen enige tijd later als schippers naar de veenontginning terug en vestigden zich daar definitief.

Sindsdien woonden er vele Booijen of Booys in de Colonie en nog vandaag de dag telt deze gemeente over heel het land gezien de meeste Booijen, allemaal afstammend van Boye Leeuwes en Grietien Jorcks. Mijn moeder is er een van. Een zekere honkvastheid was, ondanks een dikwijls varend bestaan, de kolonisten niet vreemd. Onontkoombaar is dan dat verre familieleden met de achternaam Booij met elkaar trouwen. Een aardig voorbeeld zijn mijn afgebeelde voorouders Arend en Aaltje. Beiden hebben de achternaam Booij, maar bezien via de naamlijn Booij moeten we ver terug in de tijd voor hun gezamenlijke voorouder Hendrik Jans Booij. Hij was een kleinzoon van Boye Lieuwes en leefde in de eerste helft van de achttiende eeuw (nr. 624).
De vader van Arend, Jacob Booij (nr. 24, zie foto Eenzame Hoogte onder Voorouders in het hoofdmenu), hertrouwt op een gegeven moment met Trijntje Booij. Arends zoon Jacob zoekt het ook in het bekende en trouwt met Jantje Booij. Mijn oom Arend vertelde daarover dat toen Jacob Booij en Jantje Booij zich in het Friese stadje H. met de papieren melden voor de ondertrouw, dit bij de ambtenaar van de burgerlijke stand leidde tot enig wantrouwen – de grootouders van Jacob allebei Booij, zijn ouders beiden Booij en de verloofden zelf ook weer allebei Booij, wat was hier gaande? Hij liet onderzoek instellen in de Colonie.

Dit artikel is geplaatst in Geen categorie. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.